Wat is een IP Rating?

De afkorting IP staat voor International Protection Rating, ook gekend als de Ingress Protection Rating. De IP-classificaties van de International Electrotechnical Commission (IEC) zijn vastgelegd onder de internationale IEC 60529 norm.

De VS heeft zijn eigen beschermingswaarden voor behuizingen, namelijk de National Electrical Manufacturers Association (NEMA). Deze zijn vergelijkbaar doch uitgebreider dan de IEC-classificaties.

Structuur van de IP Rating

De afkorting IP wordt gevolgd door twee cijfers.

Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen het binnendringen van vaste deeltjes. Denk bijvoorbeeld aan lichaamsdelen zoals handen en vingers, stof en toevallig contact. Deze score ligt tussen 0 en 6, waarbij 0 voor het laagste beschermingsniveau staat en 6 voor de hoogste beschermingsgraad.

Het tweede cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen het binnendringen van vocht. Denk bijvoorbeeld aan regen, spatten, enz. Deze score ligt tussen 0 en 9, waarbij 0 voor het laagste beschermingsniveau staat en 8 voor de hoogste beschermingsgraad.

Soms wordt er gebruik gemaakt van een aanvullende letter :
A / B / C / D : Om aan te geven welke bescherming wordt geboden tegen aanraking van gevaarlijke delen binnen het omhulsel (bv. elektrische kast) door personen .
H / M / S / W : Aanvullende informatie over de bescherming van het apparaat.

Gangbare IP-klassen voor flowmeters

  • IP40 - beschermd tegen voorwerpen > 1 mm en niet beschermd tegen water
  • IP65 - stofdicht en kan tegen waterstralen
  • IP67 - waterdicht en stofdicht
  • IP68 - drukwaterdicht en stofdicht (=meest beschermende klasse)

Waarom is een IP-beschermingsklasse belangrijk bij de keuze van je flowmeter?

Instrumenten in productieprocessen moeten bestand zijn tegen veeleisende omstandigheden. Toch kunnen niet alle behuizingen even goed tegen stof en/of vocht.

De IP-klasse verzekert een duidelijke en objectieve beoordeling. Het geeft een idee van de weerstand of bescherming van de flowmeter tegen deze 2 externe elementen. Dit is belangrijk voor de betrouwbaarheid van de flowmeter op lange termijn.

Welke beschermingsgraad heeft je flowmeter nodig?

Een nauwkeurige omgevingsanalyse is een must om de gewenste beschermingsgraad van een flowmeter te bepalen. Daarbij zijn de volgende twee vragen van belang:
*In welke mate moet de flowmeter beschermd worden tegen vloeistoffen?
* Hoe stoffig is de productieomgeving?
Afhankelijk van het antwoord op deze vragen, kan je op zoek naar de juiste flowmeter.